Sju år Senare är vi starkare och mer enade mot hat och våld!

Den 30 april 2017, klockan 23:12, härjade en våldsam brand i IAC:s (Imam Ali Centers) byggnad. Något som IAC, under flera år varnat för, och bedömts som högst sannolik.

Händelseförlopp blev snabbt det mest omskrivna ämnet, både nationellt och internationellt. Polisen kategoriserade dådet som anlagd mordbrand redan samma natt. Övervakningskameror dokumenterade tydligt hur förövarna avsiktligt tände eld på IAC:s byggnad. Under den hatfulla händelsen befann sig fem personer inne i lokalen. Efter händelsen fördömdes den snabbt av både civilsamhälle och statliga myndigheter. Idag, sju år senare, är oron fortfarande stor.

 

Barn som förväntade sig en trygg plats för själavård och gemenskap hindras av den ständiga oron. Dagen efter den anlagda mordbranden skulle närmare 100 barn delta i en större barnevent, som med anledning av branden ställdes in. Nu och sju år senare arrangeras ofta program med hög säkerhet och med närvaro av ordningsvakter. I ljuset av allt detta kan vi inte blunda för den farliga utvecklingen och den alltmer trendiga hatretoriken, inte minst från framträdande politiker.

 

Uttalanden som inte bara provocerar fram hat och fientlighet utan även inbäddat uppmanar till våld riktat mot specifika grupper, särskilt mot muslimer. När sådana avhumaniserande uttalanden kommer från personer med inflytelserika positioner, tenderar konsekvenserna att bli ännu allvarligare och mer motiverade. Trots att det finns välvilliga politiska röster, existerar de just nu i begränsad omfattning och får tyvärr inte heller plats i medierna. IAC såväl som dess medlemmar betraktar med oro de senaste årens uttalanden som har bidragit till att sprida hat och våld. Paralleller kan dras till historiska händelser som Anders Behring Breiviks terrordåd och attacken i Christchurch. Breivik, en ensam gärningsman, motiverade sina handlingar med en ideologi baserad på hat och intolerans. Likaså planerade och utförde den misstänkta gärningsmannen bakom attacken i Christchurch ett avskyvärt dåd mot oskyldiga människor i en moské, inspirerad av samma våldsbejakande ideologi. Dessa gärningsmän är helt klart konsumenter av hatpropaganda som florerar i olika plattformar och forum.

 

Rasism, nazism och islamofobi har många ansikten, från traditionella grupper till de som smyger sig in i systemet för att påverka det inifrån, likt ten trojansk häst. Dagens rasister bär inte längre tydliga kännetecken som rakade huvuden, bomberjackor, vita Kåpor eller spetsiga hattar. De klär sig istället i välskräddade kostymer, strukna skjortor och slips. De har tränat för att uttrycka sina åsikter på ett till synes ”sofistikerat” sätt, tillräckligt för att undergräva hatbudskap och attackera religiösa minoriteter. Vi har sett hur vissa inte längre kan dölja sin sanna agenda. Med varje skrämmande uttalanden följer hatstormar och attacker.

 

IAC har blivit utsatt för en rad falska anklagelser från politiska företrädare och andra inflytelserika personer. Dessa grundlösa anklagelser har, för vissa, varit tillräckliga skäl att begå attacker mot en religiös fristad. Varje uttalande eller anklagelse utan belägg bör därmed betraktas som en uppmuntran till våldshandlingar mot IAC:s religiösa gemenskap. Medlemmar känner sig stigmatiserade och rädda, och säkerhetsåtgärder vid evenemang har blivit en nödvändighet. Kommentarer som sprids via kanaler som Sverigedemokraternas nyhetskanal, Riks, präglas av anstiftan till våld och hat mot religiösa fristäder.

 

Man kan bland annat se kommentarer som citat: ”stoppa eller spräng skiten i luften”, ”stäng moskén nu bränn den”, ”vi svenskar måste börja göra saker själva, vi måste skrämma bort ohyran från landet. Snart kommer det regna Molotovs på våra fiender”. De regelbundna hatattackerna mot IAC är ett resultat av bland annat sådana destruktiva uttalanden och anklagelser. I likhet, med tidigare varningar, anser centret att det numera finns en förhöjd risk att centrets lokaler och dess medlemmar kan vara måltavla för hatattacker. Frågan är därmed inte om, utan om när. Oron är påtaglig och välgrundad.

 

Trots den rådande oron och hoten som vi möter dagligen, är vi övertygade om att ljuset till slut kommer att segra över mörkret. Genom solidaritet, gemenskap och en envis kamp för fred och tolerans, kommer vi att fortsätta att försvara våra religiösa fristäder och skapa en tryggare framtid för kommande generationer."

 

 

 

 

Text: ALI ABDELSAID

Skribent och samhällsdebattör

 

 

Källa: www.dagensmuslim.se

 

 

 

 

 

----

Publicerad: 2024-04-30