Svar på vanliga frågor om bönetider och fastan i olika delar av Sverige.
Med tanke på att betydande mängd av de inkommna religiösa frågorna förknippas med bönetider och de långvariga fasta tiderna kommer vi här att diskutera och besvara några av de vanligaste frågorna. Notera att frågornas svar är baserat på det svar som är lika hos de flesta skriftlärda (Marja).
Bör även påpeka, var vänligen noggrana med att ange rätt e-post då ni skickar frågor via webbsidans elektroniska formulär för religiösa frågor. Vi har fått svaren tillbaka skickade på grund av att fel e-post angivits.
1- Jag följer en skriftlärd (marja) som anser att tiden för att bryta fastan och utföra maghrib-bön börjar när den östra rodnaden försvinner. Med tanke på den långa fastetiden under sommaren i Sverige så undrar jag om jag, just i denna fråga, får följa en annan skriftlärd (marja) som anser att tiden för fastebrytande och maghrib-bön börjar när hela solen går under horisonten och man behöver inte vänta tills den östra rodnaden ska försvinna?
Svar: Om din skriftlärds åsikt är av typen (ihtiyat wojobi) dvs. att hans åsikt inte är helt definitiv i denna fråga så får du antingen följa honom eller följa en annan skriftlärd som anser att tiden för fastebrytande och maghrib-bön börjar när hela solen går under horisonten och man behöver inte vänta tills den östra rodnaden ska försvinna. I ditt val av den andra skriftlärd behöver du beakta vissa kriterier.
Om din skriftlärds åsikt är av typen (fatwa) dvs. att hans åsikt är helt definitiv i denna fråga så måste du följa hans åsikt ELLER göra (tabb’idh) i den aktuella frågan dvs. att med din skriftlärds tillåtelse följa en annan skriftlärd som är jämbördig med honom.
Svar: I städer med årstider utan solnedgång under 24 timmar bör man be enligt bönetider från närmaste stad med ordentlig nattetid. Dock, om staden har nattetid, även om väldigt kort, skall Maghrib och Isha bönen bes innan midnatt och morgonbönen kort före soluppgång.
3- Med tanke på föregående fråga, hur ska fastan vara?
Svar: I städer med årstider utan solnedgång, där det är dag hela 24 timmar och fastan är ej möjlig, kan fastan skjutas upp till en annan tid eller säsong med kortare dagar eller ordentlig dag- och nattetid. För att ta igen fastan har man på sig fram till näst kommande Ramadan.
4- Jag har laddat ner ett bönetidsapp i mobilen, dock överensstämmer inte tiderna med era bönetider. Vad är orsaken och vilken ska jag följa?
Svar: För områden och städer utan gryning (fajr) räknas det ökande ljuset över horizonten som gryningsljus, enligt skriftlärda, för att vara på den säkra sidan bör morgonbönen och Imsak (fastan) påbörjas 12:30 timmar efter tiden för Dhuhr-Athan. Men när det gäller morgonbön måste man säkerställa att gryningstiden har påbörjats. Därför bör man avvakta med morgonbön tills man är säkert på att gryning har nåtts. När det gäller att börja fastan (Imsak), ska man följa de tider som centret har skrivit i tidtabellen. Detta för att säkerställa att fastan har börjat under natten och innan gryning.
5-Under Ramadan är dagen längre än 22 timmar i vår stad. Jag kan inte fasta så lång tid och utsätts ofta för fysiska problem. vad bör jag göra?
Svar: Om den långa fastan inte är möjlig och orsakar svåra problem kan fastan brytas och skjutas upp till annan tid eller säsong. I detta fall bör man dock endast äta och dricka i nödvändig mängd under dagen fram till Iftar.
För dem som kan fasta och inte har några större problem bör fastan hållas, efter tider för den stad dem är bosatta i.
—-
Publicerad: 2014-06-10
Senast uppdaterad: 2019-05-09